هنرمند خلاق زنجانی هنر تخشیب را خلق کرد - قیدار شهر جد پیامبراسلام
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
درباره وب

لینک دوستان
جستجوی وب
برچسب‌ها وب

هنرمند خلاق زنجانی هنر تخشیب را خلق کرد

 هنرمند مبتکر زنجانی با تلفیق هنرهای مختلفی ، هنر منحصر به فرد ? تخشیب ? را ابداع کرد.

به گزارش ایرنا، پیامک دعوت به رونمایی از هنر ? تخشیب ? میراث فرهنگی و به دنبال آن تماس کارشناس روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی هیجان خبرنگار را برای تماشای این اثر هنری بر می انگیزد.

تخشیب نام جدیدی بود و هر کس که می شنید به سرعت می پرسید این دیگر چه هنری است؟

اما تخشیب هنری فراتر از یک نام بود که در گمنامی تمام در کشور رشد کرد و پا به عرصه بین المللی گذاشت تا آنجا که امروز ترک ها برای ثبت عنوان آن به نام خود سر و دست می شکنند.

تخشیب به گفته هنرمند خالق آن از دل تمام هنرهای ایرانی بیرون آمده و حاصل ابتکاری است که جرات شکستن تمام ساختارهای چند صد ساله نستعلیق، معرق، مشبک کاری و تذهیب یافته و اثری نوین اما با ریشه و پیشینیه ای قدیمی خلق کرده است.

محمد رضا توابی را که باید از وی به عنوان خالق هنر تخشیب نام برد، می گوید: 23 سال است که با چوب کار می کند و از پنج سال گذشته با خلق کمربند چوبی که نمایش دهنده 282 نام مبارک پروردگار متعال می باشد، فکر خلق اثر هنری جدید به ذهنش خطور کرده است.

وی می گوید: تاکنون هیچ استادی نداشته و تمام آثارش حاصل مطالعات گسترده و چندین و چند ساله در حوزه نستعلیق، خوشنویسی، تذهیب، معرق، انواع چوب و تاریخچه هنرهای مختلف ایران است.

توابی طبقه پایین خانه اش را به عنوان گالری تابلوهای بسیار ظریف و زیبایش کرده است و نحوه ساخت هر یک را دارای ظرافت و شیوه خاصی می داند.

این هنرمند تخشیب کار به علت انتخاب نام تخشیب برای خود اشاره می کند و می گوید: این هنر حاصل پیاده سازی تذهیب بر روی چوب بود.

وی ابتدای شروع کار این هنر را مربوط به تلاش برای اضافه کردن تذهیب به خط می خواند و به بهره گیری از تذهیب رنگی و برخورد با انواع رنگ های چوب و چوب های متفاوتی که هر یک طیف خاصی از رنگ ها را داشتند، اشاره می کند.

توابی به روش خلق آثار هنری تخشیب اشاره و هر یک از لایه های مورد نیاز برای ساخت یک تابلو را در ضخیم ترین حالت دارای یک و در ظریف ترین شکل نیم ملی متر عنوان می کند.

این هنرمند خالق تخشیب، به تلاش برای ثبت این هنر در فهرست آثار صنایع دستی کشور و کوشش برای ثبت آن در اکو در سطح بین المللی به نام ایران و هنر زنجانی اشاره می کند و می گوید: مسوولان فرهنگی ترک بارها با پیشنهادات رنگارنگ خود در تلاش برای جلب اعتماد من به منظور ثبت این هنر ارزشمند به نام کشور خود بوده اند.

وی ادامه می دهد: هنرمند هرچه هم که از بی توجهی مسوولان به ستوه آمده باشد، نمی تواند تمام اصالت و ریشه هنر خود را که در کشورش قرار دارد، به باد فراموشی سپرده و به علت ناملایمات، هنرش را به بیگانگان بفروشد.

توابی سرشار از اطلاعات مفصلی در مورد هنرهایی است که به کار برده، از ریشه نستعلیق و ثلث که در ایران ابداع شده شناخت های مختلف یافته و در نهایت بالنده شده است می گوید و هنرش را حاصل چندین سال مطالعه، تحقیق، پژوهش و تالیف کتاب می داند.

این خالق تخشیب، بر اصالت ایرانی هنر خود پافشاری می کند و می گوید: من ساختارهای موجود در هنرها را شکسته ام و هنر جدیدی با همان اصالت و ریشه خلق کرده ام.

وی خواستار معرفی هنر خود در سراسر کشور و ثبت آن به نام ایران و ایرانی است و از نگرانی اش نسبت به تلاش مسوولان فرهنگی خارجی نسبت به ثبت هنرهای ایرانی به نام خود می گوید.

توابی به دغدغه اش برای آموزش این هنر ارزشمند و ماندگار اشاره می کند و می گوید: تا زمانی که نتوان آن را به خوبی معرفی کرد و مردم را متوجه ظرافت و خلاقیت به کار رفته در آن کرد، نمی توان افرادی را یافت که بتوانند با آموزش این هنر، آثار فاخری تولید کرده و در نهایت دانش به کار رفته در آن را به خوبی بدانند.

این خالق هنر تخشیب به تلاش مسوولان زنجانی برای ثبت رشته دانشگاهی به نام تخشیب در وزارت علوم اشاره می کند و دانش و هنر به کار رفته در آن را شایسته تدریس در محافل آکادمیک و دانشگاهی می خواند.

توابی آثار خلق شده در هنر تخشیب را چنان ارزشمند می خواند که جایگاه نگهداری از آنها را موزه معرفی می کند و زمان به کار رفته برای خلق هر یک از تابلو ها را بیش از 600 ساعت می داند.

این هنرمند زنجانی با بیان اینکه انتظار زیادی از مسوولان ندارم، حمایت در تمامی بخش ها را می خواهد و خواستار ورود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان میراث فرهنگی کشور می شود.

وی آثار تخشیب را فاقد هر نوع اثر هنری مشابه عنوان می کند و شیوه ساخت و مواد اولیه آن را منحصر به فرد می داند.

توابی اثر هنر تخشیب را حاصل طراحی با استفاده از هنر تذهیب، بهره گیری از لایه های چوب بسیار ظریف، برش با اره هایی که سه برابر اره های معرق کاری طول دارند و بهره گیری از مواد طبیعی برای تثبیت و ماندگار سازی اثر معرفی می کند.

وی به تلاش برای تامین مواد اولیه مورد نیاز اشاره می کند و از صحبت با شرکتی ایتالیایی برای تامین چوب های مورد نیاز از سراسر جهان خبر می دهد.

این هنرمند زنجانی مواد اولیه مورد نیاز این هنر را بسیار گران قیمت می خواند و از متفاوت بودن چوب هر یک از درختان در مناطق مختلف جهان به نسبت چوب موجود در داخل کشور می گوید.

هر یک از آثار هنر تخشیب، طراحی، مواد اولیه، رنگ و نتیجه خاص خود را دارد.

در وهله نخست تماشاگر احساس می کند با اثری شبیه به معرق مواجه است، اما پس از نزدیک شدن و مشاهده برجستگی بسیار ظریف کار، تفاوت آن را با دیگر کارها احساس می کند.

تمام قطعات رنگی به کار رفته در همه آثار تخشیب از برش قطعات چوبی بسیار نازک حاصل شده و هر یک رنگ و طرح خاصی را دارد و به همین مناسبت جلوه ویژه ای به تابلو ها بخشیده است.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان نیز که در گالری این هنرمند زنجانی برای رونمایی از آخرین اثر وی حضور یافته می گوید: هم اکنون ثبت این هنر در فهرست آثار صنایع دستی در دست پیگیری است.

محمود علی محمدی لازمه حمایت همه جانبه از این هنر منحصر به فرد را معرفی آن به جامعه عنوان و بر لزوم ثبت این هنر به نام زنجان تاکید می کند.

وی می افزاید: تخشیب هنر بومی زنجان است و باید تحت همین عنوان و با این شناسنامه به تمام جهان معرفی شود.

علی محمدی ادامه می دهد: این هنر باید به صورت آکادمیک آموزش داده شود، تا افرادی که به عنوان هنرمند تخشیب کار از دانشگاه خارج می شوند، علاوه بر تسلط داشتن به این هنر، از ریشه هنرهای مختلف ایرانی مطلع باشند و بتوانند صنعت مورد نیاز برای خلق آثار ماندگار در این عرصه به دست آورند.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، می گوید : ما هنرمندانی همچون توابی در شهر زنجان داریم که تاکنون معرفی نشده اند و باید آغازگر تلاش برای معرفی هنر و هنرمندان گمنام این شهر و هنر تخشیب بود.

وی تخشیب را هنری بی نظیر در کشور خواند و تولید اثر در این رشته هنری را مستلزم تبحر یافتن در معرق، نستعلیق، مشبک کاری و تذهیب و اطلاع از ریشه هنرهای مختلف ایرانی می داند.

دو ساعت از حضور در گالری محمد رضا توابی خالق هنر تخشیب می گذرد و اینک نوبت به رونمایی از اثری است که بیش از هزاران قطعه ظریف چوبی و رنگی در آن به کار رفته است.

توابی قدرشناس است و سهم عظیم موفقیت خود در این هنر را مدیون خانواده و همسری است که عشق وی به هنر چوب را به جان خریده اند و همراهیش کرده اند.




تاریخ : پنج شنبه 93/2/18 | 7:52 عصر | نویسنده : یدالله نجفی | نظر


  • paper | قالب وبلاگ | فال حافظ
  • خرید لینک دائمی | ایران موزه