از انجام اولین واکسیناسیون آبله در جهان تا درگذشت کاشف لایه ازن
انجام اولین واکسیناسیون آبله جهان، نخستین نبرد مسلمانان با مشرکان مکه، امضای پیمان "ورشو"، درگذشت کاشف لایه ازن، آغاز اولین جنگ اعراب و اسرائیل، ارتحال حکیم "مهدی الهی قمشهای" و ... از مهمترین رخدادهای تاریخی امروز است
ارتحال حکیم "مهدی الهی قمشهای" (1352 ش)
استاد محییالدین مهدی الهی قمشهای در حدود سال 1280 ش در شهرضا (قمشه سابق) در استان اصفهان به دنیا آمد. حکیم الهی قمشهای، ضمن تدریس در منطق، حکمت و ادبیات در آن مکان، به عنوان یکی از برجستهترین استادان دانشگاه تهران شناخته شده و با نوشتن کتاب "توحید هوشمندان" به اخذ درجه دکترا از دانشکده مزبور نائل آمد. در محفل علمی این حکیم الهی، دانشوران فاضلی پرورش یافتند که حضرات آیات: سیدابوالحسن رفیعی قزوینی، عبداللَّه جوادی آملی، حسن حسنزاده آملی، کاظم مدیر شانهچی و سیدمحمدباقر حجتی و... از آن جملهاند.
درگذشت حجتالاسلام "کاظم مدیرشانهچی" عالم شهیر حدیث و روایت (1381ش)
حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ کاظم مدیر شانهچی، در حدود سال 1306 ش در مشهد مقدس زاده شد. همچنین وی علوم عقلی را از استادان فن فراگرفت و به تدریس پرداخت و از سال 1337 ش در دانشکده الهیات مشهد مشغول تدریس گردید. وی در راستای شناسایی کتب خطی و نسخهشناسی، سفرهای متعدد به کشورهای روسیه، آذربایجان، ازبکستان، مصر، ترکیه، سوریه، لبنان، مراکش، واتیکان و اسپانیا نمود و از نسخههای نفیس، عکسبرداری و فیشبرداری کرد. استاد شانهچی از فرزانگانی بود که علوم عقلی و نقلی را در وجود خویش گردآورد و علاوه بر آن به زیور وقار و اخلاق خوش و سیمای صالحان آراسته بود و همینها باعث شد تا در سال 1380 ش به عنوان یکی از نامآوران عرصه علم و فرهنگ و یکی از چهرههای ماندگار برگزیده شود و در مراسم با شکوهی در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از ایشان تجلیل به عمل آید. تاریخ حدیث، درایة الحدیث، علم الحدیث، روش استنباط و سنن النبی در 9 جلد از جمله آثار این عالم بزرگوار میباشند. سرانجام استاد مدیرشانهچی در بیست و چهارم اردیبهشت 1381 ش برابر با اول ربیع الاول 1323 ق در 75 سالگی بدرود حیات گفت و در حرم مطهر امام رضا(ع) به خاک سپرده شد.
رحلت عالم ربانی "سیدعلی نقی فیض الاسلام" مترجم و شارح نهجالبلاغه(1364 ش)
عالم محقق، سیدعلی نقی اصفهانی آل محمد معروف به فیض الاسلام، در سال 1284 ش در خمینی شهر (سده سابق) اصفهان در خاندانی فرهیخته به دنیا آمد. وی پس از گذران علوم مقدماتی، راهی نجف اشرف گردید و پس از شرکت در دروس عالی حضرات آیات: سیدابوالحسن اصفهانی، آقا ضیاءالدین عراقی و شیخ محمدکاظم شیرازی، به اجتهاد دست یافت. فیض الاسلام همچنین پس از طی سالها تحقیق و تأمل در حدیث، از دو محدث نامدار زمان آیتاللَّه شیخ عباس محدث قمی و شیخ علی اکبر نهاوندی، به اخذ اجازه روایت نائل آمد. مهمترین اثر این عالم دینی، ترجمه و شرح نهج البلاغه است که به نهج البلاغه فیض الاسلام شهرت یافته است. همچنین ترجمه و شرح صحیفه کامله سجادیه، اشارات الرَّضویه و نیز تفسیر قرآن عظیم در 3 جلد، از دیگر تالیفات این محقق برجسته میباشند. سرانجام این عالم بزرگوار در 24 اردیبهشت 1364 ش، در هشتاد سالگی دارفانی را وداع گفت و در شهر ری به خاک سپرده شد.
درگذشت استاد "حبیب یغمایی" محقق و شاعر معاصر (1363ش)
استاد حبیب یغمایی شاعر و نویسنده معاصر ایرانی در سال 1280 ش در خور بیابانک در استان اصفهان به دنیا آمد و در پایان تحصیلاتش به مطالعه و تحقیق در زمینه ادبیات فارسی و معارف اسلامی پرداخت. حبیب یغمایی پس از آن که ریاست اداره فرهنگ سمنان، دامغان و کرمان را به عهده داشت به تهران آمد و در مدرسه دارالفنون به تدریس ادبیات فارسی پرداخت. سپس چندی نیز در اداره نگارش وزارت فرهنگ، تصدی و مدیریت مجله آموزش و پرورش را برعهده گرفت. حبیب یغمایی از سال 1326 به مدت 31 سال، مجله یغما را منتشر کرد و از این رهگذر خدمتی شایان به فرهنگ و ادب ایران انجام داد. وی همچنین از طبع شعر سرشاری بهره داشت. از جمله آثار ارزنده استاد حبیب یغمایی میتوان به تصحیح مجموعه آثار سعدی، دخمه ارغوان، رساله در علم قافیه و مناجات حضرت امیر اشاره کرد. سرانجام این نویسنده و شاعر ایرانی چنین روزی در 83 سالگی در تهران درگذشت و در زادگاه خود به خاک سپرده شد.
پایان حاکمیت چند قرنی ایران بر بحرین با رأی مجلس شورای ملی (1349 ش)
پس از آن که فرستاده سازمان ملل متحد، پس از گفتگو با سران قبایل و افراد متنفذ بحرین، گزارش خود مبنی بر تمایل مردم بحرین به استقلال را به مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل عرضه کرد، شورای امنیت نیز با صدور قطعنامهای در 22 اردیبهشت 1349 استقلال بحرین را خواستار گردید. در این میان نمایندگان مجلس شورای ملی پس از استماع گزارش نمایندگان سازمان ملل، به جدا شدن بحرین از ایران رأی دادند. بنابراین این جزیره نفت خیز و مهم از ایران جدا گردید و در این روز حاکمیت چند صد ساله ایران بر این نقطه پایان پذیرفت. سرانجام در 23 مرداد 1350، شیخ نشین بحرین استقلال خود را اعلام نمود و ایران به سرعت این استقلال را به رسمیت شناخت.
درگذشت آیتالله سید عزالدین زنجانی از علمای برجسته مشهد (1392ش)
سید عزالدین محمد حسینی زنجانی در سال 1300 در شهر زنجان به دنیا آمد. نماز جمعه زنجان در سالهای متمادی به وسیله اجداد او اقامه میشد و جد اعلای زنجانی، سید محمد مجتهد سردانی از مجتهدین بنام زنجان در عصر خود بود. پدر او میرزا محمود حسینی زنجانی از علمای برجسته ایران بود. جد بزرگ وی، آیتالله العظمی سید محمد مجتهد سردانی (ره) فقیه متبع و مورد احترام مردم زنجان در عصر قاجار بودند که در طرد و دفع بابیت از زنجان نقش بسیار مهمی داشتهاند.
نخستین نبرد مسلمانان با مشرکان مکه در صدر اسلام(2 ق)
اولین درگیری مسلمانان پس از استقرار در مدینه، به فرماندهی عبداللَّه بن جحش اسدی با کاروان قریش به سرگردگی عمر بن الحضرمی بود که در این نبرد، عمر بن الحضرمی کشته شد. این جنگ در تاریخ اسلام به "سَریهی عبداللَّه بن جحش" معروف گشته است.
روز ملی و استقلال "پاراگوئه" از استعمار اسپانیا (1811م)
وقوع انقلاب 1810م در امریکای لاتین باعث به وجود آمدن تحرک در مردم پاراگوئه شد، به صورتی که در 14 ماه می1811م فرماندار اسپانیایی این منطقه را برکنار نموده و خواستار برقراری تجارت آزاد شدند. از این رو، این تاریخ به عنوان روز استقلال و روز ملی پاراگوئه مطرح شده است. در سال 1954 ژنرال استروسْنِر به قدرت دست یافت و حکومت وی 34 سال به طول انجامید. در سال 1989م در پاراگوئه اولین انتخابات آزاد ریاست جمهوری برگزار شد و نقش مردم در حکومت افزایش یافت. پاراگوئه اولین کشور به استقلال رسیده در امریکای جنوبی میباشد. اکثریت قریب به اتفاق سکنه پاراگوئه نژاد دو رگه سرخ و سفید داشته و بقیه گروههای نژادی در اقلیتاند. واحد پول پاراگوئه، گوارانی و از شهرهای مهم آن سیوداددل استه، سان لورنزو و لامباره است.
انجام اولین واکسیناسیون آبله جهان در انگلستان (1796م)
گرچه امروزه به ویژه در کشورهای پیشرفته کمتر اثری از "آبله" به چشم میخورد اما تا قرن هجدهم این بیماری شیوع فراوانی داشت و تلفات گستردهای بر جای میگذاشت. در سال 1717م یک زن انگلیسی متوجه شد که در برخی نقاط شرقی اروپا، از ماده سمی و زهرابهای که از تاولهای آبله بیرون میریزد برای جلوگیری از ابتلای دیگران به آبله استفاده میشود. وی پس از فراگیری این امر و تحقیق در این زمینه، این شیوه را در انگلستان رواج داد که به کاهش تلفات آبله انجامید. از سوی دیگر این مسئله در انگلستان مطرح بود که زهرابه و در واقع ماده سمی موجود درآبله گاوی برای انسان در برابر آبله مصونیت به وجود میآورد. در نهایت، در 14 ماه مه 1796م دکتر ادوارد جِنِر انگلیسی این مسئله را عملی نمود و با انجام آزمایش بر روی یک کودک توانست این احتمال را ثابت نماید که تلقیح با ویروس گاوی سبب ایمنی در مقابل آبله میشود. این مطلب گرچه با مخالفتهای عمومی مواجه گردید اما به زودی در سراسر جهان پذیرفته شد. درحال حاضر با انجام واکسیناسیون، بیماری آبله تقریباً ریشهکن شده است.
اشغال سرزمین آنگولا در افریقا توسط استعمارگران پرتغالی (1575م)
سرزمین آنگولا قبل از ورود پرتغالیها بخشی از امپراتوری افریقای گینه بود، اما با تسلط پرتغالیها بر آنگولا، در 14 مه 1575م، در تمامی سواحل این کشور، مراکز بازرگانی احداث شد. آنگولا از زمان ورود پرتغالیها به مدت چهارصد سال به طور وحشیانهای تحت استعمار پرتغال قرار گرفت. پس از خاتمه جنگ جهانی دوم، شورشهای متعددی برای کسب آزادی در آنگولا صورت گرفت و سرانجام منجر به استقلال این کشور در سال 1975 شد. آنگولا با بیش از یک میلیون و دویست هزار کیلومتر مربع مساحت با کشورهای جمهوری دموکراتیک کنگو، زامبیا و نامیبیا همسایه است.
بمباران وحشتناک بندر روتِردام هلند توسط آلمان در جریان جنگ جهانی دوم (1940م)
در جریان جنگ جهانی دوم، کشور هلند همزمان با لوکزامبورگ، بلژیک و فرانسه مورد تهاجم نیروهای رایش سوم به سرفرماندهی آدولف هیتلر قرار گرفت. این حملات که در 10 مه 1940 آغاز شده بود، با پیروزی نیروهای آلمانی خاتمه یافت. و به خروج ملکه و اعضای کابینه دولت هلند از کشور و عزیمت آنان به انگلستان انجامید. همزمان با آغاز حملات زمینی، بمبارانهای وسیع هوایی توسط بمبافکنهای آلمان انجام میگرفت که وحشتناکترین آنها در شهر روتردام هلند به وقوع پیوست. در 14 مه 1940، این شهر تاریخی توسط 480 هواپیمای بمبافکن آلمان مورد هدف قرار گرفت و بیش از 70% تأسیسات بندری و اسکلههای آن و بسیاری از ساختمانهای شهر ویران گردید. نیروی قوی و مجهز آلمان نازی و بمباران وسیع و گسترده هلند و به ویژه بندر روتردام توسط آلمانیها باعث شد تا واحدهای جنگنده هلندی تاب ایستادگی و مقاومت را از دست بدهند. از این رو، نمایندگان هلند در 15 مه 1940 با زمین گذاشتن سلاحها، شرایط تسلیم را امضا نمودند. بعد از پایان جنگ جهانی دوم و خروج نیروهای آلمانی، شهر روتردام به سبک جدید بر بر روی ویرانههای تاریخی آن شهر بنا گردید.
اشغال سرزمین فلسطین توسط صهیونیسم جهانی و اعلام موجودیت اسرائیل (1948م)
از سدههای گذشته یهودیان در کنار مسیحیان و مسلمانان در سرزمین فلسطین زندگی مسالمتآمیزی داشتند. تا آن که دولت انگلیس پس از جنگ جهانی اول، طی قرارداد استعماری سایکس - پیکو قیمومیت فلسطین را به عهده گرفت. از آن به بعد، سازمانهای صهیونیستی برای تحقق این هدف توسعهطلبانه یهودیان، بسیاری را از نقاط مختلف جهان به این سرزمین مهاجرت دادند و همزمان با انجام عملیات تروریستی، فلسطینیها را وادار به ترک سرزمین خود کردند. سرانجام با تصویب سازمان ملل، نیروهای انگلیسی در اقدامی هماهنگ از فلسطین خارج شدند و یک روز پس از خروج آنها، دیوید بن گوریون از رهبران اصلی صهیونیسم جهانی، در چهاردهم مه 1948م تأسیس رژیم غاصب صهیونیستی را در سرزمینی در حدود نیمی از خاک فلسطین اشغالی اعلام کرد. پس از این اقدام نامشروع صهیونیستها، دولتهای عربی وارد جنگ علیه آنها شدند که با شکست اعراب پایان پذیرفت. در پایان جنگ، رژیم صهیونیستی بر نزدیک به هشتاد درصد اراضی فلسطین، سلطه غاصبانه یافت و مردم مظلوم این سرزمین را آواره کرد.
آغاز اولین جنگ اعراب و اسرائیل پس از اعلام موجودیت رژیم صهیونیستی (1948م)
به دنبال توطئههای بینالمللی برای اشغال سرزمین فلسطین و تشکیل یک دولت یهودی، سرانجام مجمع عمومی سازمان ملل متحد در 29 نوامبر 1947م پیشنهاد تقسیم فلسطین را تصویب نمود. از تاریخ تصویب طرح تقسیم فلسطین در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تا اعلام تشکیل حکومت اسرائیل کمتر از شش ماه به طول انجامید. سرانجام حکومت نژادپرست اسرائیل در14 مه 1948م همزمان با خروج آخرین سربازان انگلیسی از فلسطین، پا به عرصه وجود نهاد و رژیم ننگین صهیونیستی در سرزمینی غصبی و با حمایت ابرقدرتهای زمان، بر جهان و منطقه تحمیل شد. به دنبال اعلام موجودیت اسرائیل، نیروهای کشورهای عربی متشکل از مصر، سوریه، لبنان و اردن، از جنوب، شمال و شرق وارد سرزمینهای اشغالی فلسطین شدند و به جنگ با نیروهای مسلح دولت جدید اسرائیل پرداختند. پس از مدتی، سازمان ملل متحد تحت فشار امریکا، از ژانویه 1949م برای اعلام آتش بس و ترک مخاصمه بین اعراب و اسرائیل وارد میدان شد و کشورهای عرب را وادار به امضای قرارداد ترک مخاصمه با اسرائیل نمود. امضای این قراردادها هر چند متضمّن شناسایی اسرائیل از طرف کشورهای امضا کننده نبود، با این حال موقعیت رژیم صهیونیستی را تثبیت کرد و موجبات پذیرفته شدن این دولت غصبی به سازمان ملل در یازدهم مه 1949م و شناسایی آن از طرف اکثریت اعضای این سازمان را فراهم ساخت. رژیم صهیونیستی در جریان اولین جنگ اعراب و اسرائیل، علاوه بر حدود تعیین شده در طرح تقسیم فلسطین، بیش از شش هزار کیلومتر مربع از سرزمینهایی را که برای دولت عربی فلسطین در نظر گرفته شده بود اشغال کردند، به طوری که هنگام پذیرفته شدن رژیم صهیونیستی به عضویت سازمان ملل، این رژیم به جای 57 درصد پیشبینی شده در طرح، بیش از 77 درصد اراضی فلسطین را در تصرف خود داشت.
درگذشت دکتر جو فارمن ، کاشف لایه ازن (2013 م)
دکتر جو فارمن مقاله کشف حفره ازون را همراه برایان گاردینر و جان شانکلین در مجله نیچر در سال 1985 منتشر کرد. این تحقیق الهام بخش پروتکل موترال بود، توافق بین المللی که تولید کلروفلوئوروکربن در سراسر جهان را کنترل میکند. دکتر فارمن پس از این کشف خود جوایز بسیاری دریافت کرد. دکتر فارمن در بیست و پنجمین سالگرد کشف حفره ازون گفت: محیط زیست هنوز هم از طرق بسیار درحال صدمه دیدن است. وی همچنین شیوه پرداختن به علوم جوی را مورد انتقاد قرار داده بود. دکتر فارمن پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه کمبریج، در سال 1956 به عنوان مأمور علمی در سازمان نقشه برداری جزایر فالکلند که نام پیشین سازمان بریتانیایی نقشه برداری قطب جنوب بود، منصوب شد.
تاریخ : چهارشنبه 93/2/24 | 7:23 صبح | نویسنده : یدالله نجفی | نظر
.: Weblog Themes By Pichak :.