متخصصان پزشکی باید با خواص و فواید گیاهان دارویی آشنا شوند
عضو هیات علمی دانشگاه زنجان، گفت: متخصصان رشته های مختلف پزشکی باید با خواص و فواید گیاهان دارویی آشنا شوند.
عزیزاله خیری روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: داروهای شیمیایی موجود در بازار برای نخستین بار از سنتز و تجزیه گیاهان دارویی به دست آمدند.
وی یادآورشد: با وجود پیشرفت علم داروسازی و تجزیه ساختار بسیاری از گیاهان دارویی، اما همچنان متخصصان در تجزیه و تحلیل برخی گیاهان پیچیده و خاص که قابلیت مصرف برای بیماری هایی همچون سرطان را دارند، ناتوان مانده اند.
خیری اظهار کرد: به علت عدم امکان سنتز به صورت شیمیایی، تولیدکنندگان دارو ناگزیر به استفاده از منابع گیاهی برای تهیه این داروها هستند.
این استاد علم فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویه ای و عطری، گفت: 25 درصد داروهای مورد تایید سازمان بهداشت جهانیWHO از گیاهان دارویی تولید می شود.
وی خاطر نشان کرد: به مرور زمان پزشکان با عوارض داروهای شیمیایی آشنا شدند و به تدریج استفاده از گیاهان دارویی به عنوان جایگزین این نوع دارها در کشورهای پیشرفته مورد توجه قرار گرفت.
خیری ادامه داد: امروز بیش از 70 درصد داروهای مصرفی کشور آلمان از گیاهان دارویی تولید می شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه زنجان، گفت: این وضعیت در کشورهای مختلف متفاوت است و در ایران نزدیک به هفت درصد داروها از گیاهان دارویی تولید می شود.
وی افزود: در کشورهای اروپایی در کنار معرفی خواص و فواید گیاهان دارویی و فرآوری مناسب آنها، پزشکان نیز با نحوه تولید، بهره برداری و استفاده از این گیاهان همراه با دروس تخصصی خود آشنا شدند.
خیری یادآورشد: متاسفانه در ایران به دلیل عدم آشنایی دانشجویان پزشکی با خواص و فواید این گیاهان، پزشکان و متخصصان هیچ رغبتی برای بهره گیری از گیاهان دارویی در تولید دارو و درمان بیماری ها ندارند.
این استاد علم باغبانی، فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویه ای و عطری، گفت: از سوی دیگر هیچ نظارت بر نحوه عملکرد عطاری ها و فروشگاه های عرضه کننده گیاهان دارویی نیست و خواص این گیاهان متناسب با شرایط اقلیمی که در آن رشد کرده است، معرفی نمی شود.
وی بر لزوم ساماندهی عطاری ها تاکید کرد و خواستار ثبت و معرفی خواص هر گیاه دارویی متناسب با زمان و مکان تولید و برداشت آن شد.
خیری به وجود 35 کارخانه تولید داروی گیاهی در کشور اشاره کرد و از تولید 250 قلم دارو با استفاده از گیاهان دارویی خبر داد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه فرآوری خاصی بر روی گیاهان دارویی انجام نمی شود، داروهای تولید شده را اغلب عصاره و چکیده گیاهان عنوان کرد.
وی به نبود پوشش بیمه ای بر روی داروهای گیاهی اشاره کرد و از نبود فرمولاسیون متنوع همچون کپسول و قرص برای بهره گیری از خواص منحصر به فرد گیاهان دارویی در تولید داروها خبر داد.
خیری خاطر نشان کرد: متاسفانه پزشکان در نسخه های خود به ندرت به استفاده از گیاهان دارویی اشاره و مردم اغلب به صورت فانتزی از این مواد استفاده می کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه زنجان با بیان اینکه اغلب بهره برداران از گیاهان دارویی افرادی هستند که دسترسی آسانی به داروهای شیمیایی ندارند، به وجود بیش از هفت هزار و 500 گونه گیاه دارویی در ایران اشاره کرد.
وی اظهار کرد: مجموع کل گیاهان دارویی موجود در ایران بیش از کل فلور قاره اروپا است.
خیری علت وجود این میزان گوناگونی در گیاهان دارویی در ایران برخورداری این کشور از تنوع اقلیمی بالا عنوان کرد و ایران را دارای 11 نوع آب و هوا از 14 اقلیم جهان خواند.
این استاد علم فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویه ای و عطری، بر لزوم اصلاح گیاهان دارویی برای رسیدن به بیشترین بهره وری در آنها تاکید کرد و خواستار توجه جدی مسوولان برای بهره برداری مناسب از این ذخایر سرشار ملی شد.
وی به فروش گیاهان دارویی ایران به نام امارت متحده عربی اشاره کرد و ساماندهی، فرآوری و بسته بندی مناسب را زمینه ساز دستیابی به برنامه ای کارآمد برای بهره برداری از گیاهان دارویی خواند.
.: Weblog Themes By Pichak :.