جشنواره آش زنجان در مسیر جهانی شدن / ضرورت توجه به سهم جشنواره آ - قیدار شهر جد پیامبراسلام
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
درباره وب

لینک دوستان
جستجوی وب
برچسب‌ها وب
جشنواره آش زنجان در مسیر جهانی شدن / ضرورت توجه به سهم جشنواره آش در گردشگری زنجان

آغاز جشنواره آش زنجان با حضور سفرای کشورهای مختلف این جشنواره را در مسیر جهانی شده قرار داده است.

خبرگزاری فارس: جشنواره آش زنجان در مسیر جهانی شدن / ضرورت توجه به سهم جشنواره آش در گردشگری زنجان

 

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، گردشگری و ارزآوری حاصل از آن صحبت امروز و دیروز نیست. اقتصاد گردشگری نیز پدیده‌ای بسیار نو و جدید نیست. 

تحرک و رونق بخشید به اقتصاد کشورها با تکیه بر جذب گردشگر امروزه به امری متدوال بده گشته است. سرزمین پهناور ایران در بخش‌های مختلف گردشگری اعم از گردشگری طبیعی، بهداشتی، تمدنی و غیره ظرفیت‌های بی بدیلی دارد اما سهم جذب گردشگری در کشور ایران چنگی به دل نمی‌زند. 

این میزان در بین استان های کشور نیز دارای فراز و فرودهای زیادی است. اگر گردشگران را در استان‌های کشور در دو بخش داخلی و خارجی تقسیم‌بندی کنیم سهم گردشگران خارجی در سطح کشور ناچیز و در برخی استان‌ها نسبت به استان دیگر متفاوت است. 

در بخش گردشگران داخلی که ایرانگردی را در برنامه‌های خود دارند نیز سهم استان‌ها نسبت به هم متفاوت است. استان زنجان با دارا بودن قابلیت‌های بالا در گردشگری می‌تواند جایگاه مناسبی داشته باشد هر چند در حال حاضر فاقد آن است. 

بارها از ضعف گردشگری در استان صحبت شده است. از نبود زیرساخت های لازم برای حضور گردشگران تا نبود برنامه مدون و جامع در این بخش مطرح شده اما وضعیت تغییر محسوسی نکرده است. 

جذب گردشگر با طرح برنامه‌های تکراری سال‌های گذشته میسر نخواهد بود امروز گردشگری یک صنعت مهم در اقتصاد کشورها محسوب می‌شود و باید نسبت به آن نگرشی جامع و علمی وجود داشته باشد. 

استان زنجان ظرفیت های بالایی برای توسعه گردشگری دارد. طی سال‌های اخیر یک بخش دیگر به بخش‌های مهم گردشگری استان زنجان اضافه شده است. این بخش برگزارش جشنواره آش ایرانی است. 

آغاز این جشنواره در منطقه تفریحی ائل داغی زنجان در حالی صورت گرفت که سفرای کشورهای مختلف در آن حضور داشتند. برنامه‌ریزی صورت گرفته برای این جشنواره نشان از برنامه‌ای برای تبدیل شدن این جشنواره به برندی در گردشگری استان زنجان است.

به گونه ای که در آغاز برگزاری این جشنواره مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان از پیشنهاد سازمان اکو برای گسترش این جشنواره در گستره جاده ابریشم خبر داده است.

 یحیی رحمتی اظهار داشت: کمیته فرهنگی سازمان اکو پیشنهاد کرده جشنواره آش ایرانی در گستره جاده ابریشم برگزار شود. 30 استان کشور هنرهای سنتی و صنایع دستی خود را در جشنواره سراسری آش ایرانی استان زنجان به نمایش گذاشته‏اند. 

وی با اشاره به اینکه 24 استان مختلف کشور در جشنواره سراسری آش ایرانی اقدام به پخت آش محلی خود می‏کنند، تصریح کرد: حضور سفرایی از کشورهای مختلف نیز در جشنواره آش رنگ و بوی ویژه‏ای به این جشنواره ملی بخشیده است. 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان با تأکید بر اینکه به پیشنهاد کمیته فرهنگی سازمان اکو از سال آینده جشنواره آش ایرانی استان زنجان در گسترده جاده ابریشم برگزار می‏شود، اضافه کرد: این امر افتخار بسیار بزرگی برای استان زنجان به شمار می‏رود. 

رحمتی با اشاره به اینکه جشنواره آش ایرانی به مدت شش روز در زنجان برپا است، ادامه داد: پنج روز از این جشنواره به عنوان روز پنج استان مختلف کشور معین شده است. 

این مسئول حضور اقوام مختلف ایرانی را در استان زنجان سبب آشنایی مردم استان با آیین این استان‎‏ها برشمرد و افزود: این استان‏های شرکت‏کننده در جشنواره نیز با آیین‎ها و سنت‏های استان زنجان آشنا می‏شوند. 

جشنواره آش زنجان بهانه‌ای است تا دوباره در مورد گردشگری و اقتصاد گردشگری در استان زنجان طرح بحثی صورت گیرد. طرح سوال در ابتدای بحث می‌تواند مسیر خوبی را ترسیم کند و آن این است که سهم جشنواره آش زنجان که از سال 84 در شهر زنجان و در منطقه ائل داغی برگزار می شود در گردشگری زنجان به چه میزان است؟ 

آیا این جشنواره توانسته تبدیل به برندی برای گردشگری زنجان در کشور شود؟ ایرانیان و جتی زنجانی‌ها تا چه حد از این جشنواره اطلاع دارند و در آن حضور پیدا می‌کنند؟ بعد از گذشت نزدیک به 9 سال از آغاز این جشنواره دستاوردها آن برای گردشگری استان چه بوده است؟

 جشنواره آش زنجان در سال‌های گذشته هر چند با برنامه‌های ملی برنامه‌ریزی می‌شد اما در گستره‌ای کوچک استانی و شهرستانی برگزار می‌شد. 

با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در سال جاری این گستره افزایش یافته و می‌تواند در آینده تبدیل به نمادی برای گردشگری فرهنگی برای استان زنجان شود.

 نهمین جشنواره ملی آش ایرانی با حضور سفرایی از کشورهای مختلف در زنجان آغاز شد. و این آغاز با سال‌های گذشته دارای تفاوت‌های بسیاری است.

 حضور 9 سفیر از کشورهای مختلف از جمله ژاپن، کره جنوبی، اتریش، پاکستان، تاجیکستان، افغانستان، آفریقای جنوبی، ازبکستان و مالزی یکی از مهم‏ترین شاخصه‏های جشنواره ملی آش ایرانی امسال در استان زنجان بوده و رنگ و بوی ویژه‏ای به این جشنواره بخشیده است. 

این جشنواره در حالی در زنجان افتتاح شد که بیش از 5 هزار نفر از شهروندان زنجانی در این مراسم باشکوه حضور داشتند. 

اجرای برنامه‏های آیینی از جمله رقص محلی کردی توسط گروهی از استان کردستان و رقص محلی استان خوزستان با شمشیر بازی مورد توجه تماشاگران در این جشنواره قرار گرفت.

 تقویت تعاملات اجتماعی و برگزاری مراسم همراه با نشاط اجتماعی از نقاط قوت جشنواره امسال در شهر زنجان است که نشان می‌دهد برنامه‌ها در راستای هدیت بخشی به این جشنواره به صورت مناسبی صورت گرفته است.

 هر چند برنامه‌های امسال نسبت به سال‌های گذشته تقویت شده است اما این جشنواره در حال حاضر سهمی از اقتصاد گردشگری استان زنجان ندارد. این جشنواره نتوانسته است در سطح ملی و بین المللی تبدیل به برندی مهم برای گردشگری زنجان شود.

 برای تبدیل شدن این جشنواره به یک برند شاید فاصله زیادی وجود داشته باشد. اما آغاز خوبی در سال جاری در این راستا صورت گرفته است. 

در مورد اهمیت گستره جشنواره آش زنجان استاندار زنجان نیز تاکیداتی داشته است.  استاندار زنجان برای گنجاندن جشنواره آش در تقویم کشور، اظهار داشت: جابه‌جایی زمان برگزاری این جشنواره مانع از ثبت آن در تقویم می‌شود. برگزاری جشنواره آش در اردیبهشت ماه موجب محروم شدن جشنواره از بخش عظیمی از گردشگران می‌شود. 

جمشید انصاری به توسعه محتوایی و عنوانی جشنواره آش زنجان تاکید کرد و گفت: عنوان آش موجب محدود شدن این جشنواره به لحاظ حضور علاقمندان می‌شود در حالی که با افزودن غذای ایرانی به این جشنواره می‌توان دامنه حضور گردشگران را به صورت قابل توجهی افزایش داد.

 وی ادامه داد: هدف از برگزاری جشنواره نباید غیر انتفاعی و رایگان باشد بنابراین نمی‌تواند انتظار ارائه خدمات رایگان به کسی را در این جشنواره داشت. 

این مقام مسئول خارج شدن جشنواره از حالت شهری و فراهم کردن زمینه حضور گردشگران دیگر استان‌ها را از ضروریات اعلام کرد و افزود: برگزاری جشنواره به صورت استانی و شهری در واقع یک نشاط اجتماعی را فراهم می‌کند که می‌توان با برنامه‌های دیگر هم انجام داد. 

وی خاطر نشان کرد: برگزاری جشنواره ملی آش ایرانی در استان زنجان، فرصت مغتنمی است تا مردم استان با آیین‏های اقوام ساکن در ایران آشنا شوند. 

انصاری با اشاره به اینکه همچنین جشنواره ملی آش ایرانی در استان زنجان فرصتی را برای آشنایی سایر اقوام با سنت‏ها و آیین‏های استان فراهم می‏کند، تصریح کرد: انتخاب زمان مناسب برای برگزاری جشنواره ملی آش ایرانی در سال آینده شاید بتواند این جشنواره را فراتر از سطح ملی مطرح کند. 

استاندار زنجان با تأکید بر اینکه امیدواریم جشنواره آش به اهداف از پیش تعیین شده خود برسد، اضافه کرد: امسال در این جشنواره از 30 استان کشور برای نمایش صنایع دستی خود حضور دارند. 

انصاری با اشاره به اینکه ارائه غذاهای مختلف و متنوع توسط گروه‏هایی از 24 استان کشور در جشنواره آش ایرانی استان زنجان بسیار مورد توجه است، یادآور شد: امیدواریم این جشنواره در سال‏های آینده گسترده بیشتری یابد. 

سخنان استاندار چند نکته مهم برای ترسیم مسیر جدید برای جشنواره آش زنجان دارد. 

محدود شدن جشنواره با تعریف شدن آش برای آن، توسعه دامنه حضور گردشگران و استفاده از اقتصاد گردشگری برای زنجان، توسعه برنامه‌های اجتماعی در جشنواره، توسعه برنامه‌های جاذب در حاشیه این جشنواره و همچنین گستره توزیع برگزاری جشنواره در سطح شهر از مهم‌ترین نظرات استاندار در مورد جشنواره آش زنجان بود. 

طرح جشنواره آش از طرفی دارای مزیت است که شاید به نوعی متفاوت‌تر از سایر برنامه‌ها و جشنواره‌های موجود در کشور باشد و موضوعی خاص در بخشی خاص باشد. طرح گسترش آن به غذاهای ایرانی می تواند موجب تنوع و گستره آن باشد و در جذب گردشگران دیگر استان‌ها به استان موثر باشد. 

اما این موضوع نمی‌تواند قطع به یقین باشد چرا که خود جشنواره آش نیز با برنامه‌ریزی مناسب و ایده پردازی عملی قابلیت تبدیل شدن به یک برند استانی را برای زنجان در سطح کشور را داشته و دارد. اما تا به امروز این امر محقق نشده است. 

موضوع مهم دیگر استفاده از نشاط بخشی اجتماعی به جشنواره است. برنامه‌ای که بدون در نظر گرفتن محیط مفرح و شاد برای گردشگر باشد توان جذب نخواهد داشت. ضعفی که در همه برنامه‌های استان زنجان دیده می‌شود.

باید در این بخش تلاش‌های بیشتری صورت گیرد. وضعیت موجود نمی‌تواند راهگشا و موثر باشد. تقویت تعاملات اجتماعی در غالب برنامه‌های مختلف در استان زنجان دیده نمی‌شود و ضعف مهمی در استان محسوب می‌شود.

از فضاهای شهری گرفته تا برنامه‌های مختلف اجتماعی که با اهداف مختلف طرح‌ریزی می‌شود فاقد روح تعاملات اجتماعی است.

استان زنجان در بخش گردشگری برندهایی دارد که در جایگاه مطلوب خود قرار ندارند. تبدیل کردن یک جشنواره همانند جشنواره آش باید در برنامه راهبردی بخش گردشگری استان زنجان باشد. 

دعوت از سفرای کشورهای خارجی در جشنواره آش زنجان گام مهمی است که در این بخش تعریف شده است. این گام ابتدایی است و اگر در مسیر مناسبی هدایت و راهبری شود قطعا نتایج بسیار خوبی برای گردشگری استان خواهد داشت.

 

 




تاریخ : شنبه 93/2/27 | 7:47 صبح | نویسنده : یدالله نجفی | نظر


  • paper | قالب وبلاگ | فال حافظ
  • خرید لینک دائمی | ایران موزه