زندگینامه: شیخ شهاب الدین سهروردی (533-570)
وی حکمت و اصول فقه را نزد مجدالدین جیلی استاد فخر رازی در مراغه آموخت و در علوم حکمی و فلسفی سرآمد شد و بقوت ذکا، وحدت ذهن و نیک اندیشی بر بسیاری از علوم اطلاع یافت.
سهروردی پس از تکمیل تحصیلات به اصفهان رفت تا نزد ظهیرالدین فارسی، علم منطق را بیاموزد. او در همین شهر بود که برای نخستین بار با افکار ابن سینا آشنا شد و پس از مدتی تسلط خاصی بر آن پیدا کرد.
وی پس از اتمام تحصیلات رو به عرفان و سلوک معنوی آورد و به سفر در داخل ایران پرداخت و از بسیاری از مشایخ تصوف دیدن کرد و بسیار مجذوب آنان شد.
شیخ در جریان سفرهایش مدتی با جماعت صوفیه هم کلام شد و به مجاهدت نفس و ریاضت مشغول شد.
در همین دوره بود که به راه تصوف افتاد و دورههای درازی را به اعتکاف و عبادت و تامل گذراند.
هنگامی که سفرهای سهروردی گسترده تر شده بود به آناتولی رسید و از آنجا به حلب سوریه رفت.
در همان شهر با ملک ظاهر، پسر صلاح الدین ایوبی، دیداد کرد. ملک ظاهر شیفته شیخ شده و مقدمش را گرامی داشت و از او خواست که در آن جا بماند.
سهروردی پذیرفت و درس و بحث خود را در مدرسه حلاویه آغاز کرد. در همین مدرسه بود که شاگرد و پیرو وفادارش شمس الدین شهروزی به او پیوست.
شیخ همیشه در بیان مسائل، به خصوص احکام و مسائل مربوط به دین بیباک بود و همین صراحت بیان او بود که سرانجام فقهای قشری عامه علیه او شوریدند، او را مرتد خوانده و سخنانش را خلاف اصول دین دانستند.
این کینه و عناد تا جایی رسید که ملک ظاهر را تشویق به قتل او کردند. اما ملک ظاهر نمیپذیرفت و به خواست آنان توجهی نمی کرد.
سرانجام صلاحالدین ایوبی در نامهای از پسرش خواست به دلیل برخی ملاحظات سیاسی شیخ را به قتل برساند اما فقها با ارسال شکوائیه به صلاح الدین ایوبی او را مجاب کردند که فرمان قتل شیخ را صادر کند.
بدین ترتیب شیخ را زندانی کردند و در سن 37 سالگی به قتل رساندند. جنازه شیخ را در روز جمعه آخر ذیالحجه سال 587 قمری از زندان بیرون آوردند.
از سهروردی در طول عمر کوتاه خود حدود 50 کتاب و رساله به یادگار مانده است. آثار او به طرز شگفتی از نظر فصاحت و بلاغت تحسین شده و دارای نثری پخته و قوی است.
هشتم مرداد در تقویم جمهوری اسلامی ایران، روز سهروردی نام گذاری شده است.
برخی از آثار سهروردی:
- المشارع و المطارحات، در منطق، طبیعیات، الهیات
- التلویحات
- حکمةالاشراق، در دو بخش. بخش نخست، در سه مقاله در منطق، بخش دوم در الهیات در پنج مقاله (این کتاب مهمترین تألیف سهروردی میباشد و مذهب و مسلک فلسفی او را بخوبی روشن مینماید)
- اللمحات، کتاب مختصر و کوچکی در سه فن از حکمت، یعنی: طبیعیات، الهیات و منطق
- الالواح المعادیه، در دانشهای حکمت و اصطلاحات فلسفه
- الهیاکل النوریه، یا هیاکل النور
- المقاومات، رساله مختصری است که سهروردی خود آن را به منزله ذیل یا ملحقات التلویحات قرار دادهاست
- الرمز المومی(رمز مومی)
- المبدء والمعاد
- بستان القلوب
- طوراق الانوار
- التنقیحات فی الاصول
- کلمةالتصوف
- البارقات الالهیة
- النفحات المساویة
- لوامع الانوار
- الرقم القدسی
- اعتقاد الحکما
گنبد سلطانیه مقبره اُلجایتو است که در 1302 تا 1312 در شهر سلطانیه (پایتخت ایلخانیان) ساخته شد و از آثار مهم معماری ایرانی و اسلامی به شمار میرود.
ساخت این گنبد در سال 702 هجری قمری به دستور الجایتو در شهر سلطانیه، پایتخت آن زمان ایلخانیان آغاز شد و در سال 712 هجری قمری به اتمام رسید.
بعضی از تاریخ نویسان نوشتهاند سلطان محمد خدابنده این گنبد و بنای عظیم را بنا کرد که اجساد ائمه اول و سوم شیعیان یعنی علی و حسین را از آرامگاهای خود به آنجا منتقل کند. ولی به علت خوابی که دید از این عمل منصرف شد.
دالانهای تودرتویی در سردابه این بنا موجود است که حدس زده میشود برای اجرای مراسم خاصی به کار میرفتهاست. حتی حدس میزنند که سلطان محمد خدابنده پس از مدتی از اسلام روی برگردانده و دوباره به اصل خود برگشته و شمن شده و این دالانها و فضاها برای اجرای مراسم مذهبی خاص پس از مرگ وی بودهاست. البته جسد وی نیز به جای دفن در سردابه، در کوههای اطراف دفن شدهاست.
گنبد سلطانیه در شهر سلطانیه قرار دارد و در فهرست آثار میراث جهانی به ثبت رسیدهاست و شامل سه بخش اصلی ورودی، تربتخانه و سردابهاست.
گفته میشود در ساخت گنبد بزرگ شهر فلورانس از این گنبد الگوبرداری شدهاست. بنای این گنبد که بعد از گنبدهای سانتاماریا دلفیوره و ایاصوفیه سومین گنبد بزرگ دنیاست.
سبک معماری این بنا به شیوه آذری است.شایسته ی ذکر است بر خلاف تصور عامه مبنی بر قرارگیری گنبد سلطانیه در شهرستان و شهر زنجان، این بنا در بخش سلطانیه در 45 کیلومتری شهر قیدار مرکز شهرستان خدابنده می باشد.
منبع ویکی پدیا
متن زیر نوشته خبرگزاری فارس به نقل از حجت الاسلام و المسلمین سید محمد موسوی سجاسی است که در تاریخ 12 تیرماه 92 بر خروجی این سایت قرار گرفت :
نماینده مردم شهرستان خدابنده در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شهرستان خدابنده فاقد صنعت است و سیاستگذاران استان نیز از این موضوع اطلاع دارند، اذعان داشت: یکی از بیعدالتیهای دولت احمدینژاد به مردم شهرستان خدابنده برداشت آب سد تالوار توسط دو استان دیگر بود.
وی یادآور شد: سد تالوار حق مردم شهرستان خدابنده است و این حق گرفته شد و مسئولان استان نیز در این زمینه سکوت کردند.
اما نکته قابل توجه این است که :
سد تالوار، 98 میلیون مترمکعب آب آشامیدنی شهرهای همدان، قروه، خدابنده، و روستاهای شهر گرماب را تأمین خواهد کرد که به گفته مسئولان، تاکنون برای این طرح شامل سد و شبکه 1700 میلیارد ریال اعتبار از محل فروش اوراق مشارکت سال گذشته هزینه و نیز مبلغ 600 میلیارد ریال برای سد و شبکه پیشبینی شده است و این در حالی است که اعتبارات امسال برای این سد در حدود 250 میلیارد ریال است.
سد تالوار پس از سد مشمپا، دومین سد بزرگ استان و جزو طرحهای مهرماندگار که با بهرهبرداری از این سد، رونق کشت و زرع و به دنبال آن کاهش مهاجرت خانوارهای روستایی به شهرها، افزایش سطح زیرکشت اراضی کشاورزی و نیز ایجاد نزدیک به 20 هزار فرصت شغلی در منطقه محقق خواهد شد. همچنین از خصوصیات دیگر سد تالوار میتوان به مخزن 500 میلیون مترمکعبی آن و نیز برخورداری از ایستگاههای پمپاژ چندگانه و توانایی تأمین آبشرب استانهای زنجان و همدان و آب مورد نیاز کشاورزی زنجان و کردستان اشاره کرد.
گفتنی است، مطالعات طرح این سد در اسفندماه سال 70 توسط شرکت مهندسی مشاور مهابقدس و در شهریورماه 75 تسلیم کارفرما شد و پس از بررسیهای لازم در دیماه 57 طرح سد مخزنی مورد تصویب قرار گرفت. عملیات اجرایی تونلهای انحراف آب در اسفندماه توسط شرکت فرگوسن و عملیات اجرایی سد مخزنی و تاسیسات وابسته نیز در اسفندماه 81 توسط شرکت بینالمللی استراتوس آغاز شد.
حال چرا جناب نماینده محترم حتی چند روز پس از بهره برداری توسط رئیس جمهور محترم این انتقاد را کرده اند جای سوال دارد ! اگر کسی سخنی از ایشان در اعتراض به این طرح تا قبل از این تاریخ و در مدت فعالیتشان به عنوان نماینده این شهرستان شنیده است ما را نیز مستفیض نماید ! در ضمن ایشان با استناد به کدام منطق توجیهی این طرح را بی عدالتی دولت احمدی نژاد دانسته اند ؟
منبع خبرگزاری فارس
.: Weblog Themes By Pichak :.